За коледните бонуси в съдебната система тази година ще са нужни

...
За коледните бонуси в съдебната система тази година ще са нужни
Коментари Харесай

Магистратите ще получат коледни премии за над 20 млн. лв.

За коледните бонуси в правосъдната система тази година ще са нужни 20 257 058 лв.. Премиите за магистратите и чиновниците в правосъдната система ще са в размер на една и половина съществена заплата плюс сан, а за специализираните съдии и прокурори ще има в допълнение до три заплати плюс сан. Това гласува Пленума на Висшия правосъден съвет.  

Коледните награди ще се отпускат съгласно критериите и разпоредбите за погашение на спомагателни трудови хонорари, взеха решение още висшите магистрати. Най-висока коледна добавка ще получат в спецсъдилищата и спецпрокуратурите, като това ще става по убеждение на ръководителите.

Бонуси няма да се дават при дефинитивно решение за налагане на дисциплинарно наказване, при покачване на обвиняване за осъществено съзнателно закононарушение, при приемане на оценка „ приемлива “ на последната препоръка, при висящо дисциплинарно произвеждане до приключването му и при подаване на оставка при формирана дисциплинарка с предложение за налагане на наказване „ освобождение от служба “.

В първия си отчет за върховенството на правото в страните от Европейския съюз в частта за България Европейската комисия насочи серия от рекомендации. Една от тях беше обвързвана с критериите за в допълнение възнаграждение на съдиите и прокурорите, за които Европейска комисия откри, че са проблематични, тъй като основават риск от нежелано въздействие върху магистратите. Препоръката беше за по-ясни и справедливи критерии за установяване на наградите, като и да се ограничи ролята на административните ръководителите в този развой, напомня правният уебсайт Lex.bg. 

В тази връзка Висш съдебен съвет сътвори работна група, която по този начин да промени разпоредбите, че да се лимитират пълномощията на административните ръководители при определянето на спомагателни трудови хонорари на магистрати, като се разпишат ясни, справедливи и транспарантни критерии за разпределяне на награди. Работната група би трябвало да е подготвена с предложенията си до на следващия ден, 20 ноември.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР